Ubuntu Portalen

Ubuntu-grundare möter kritiska röster

Lämna en kommentar

Världens mest installerade Linuxdistribution bidrar med en bråkdel av utvecklarinsatserna. Snålt, säger kritikerna. Marknadsföring, säger Ubuntu-grundare.

Canonical är företaget som står bakom världens mest installerade Linuxdistribution Ubuntu. Trots den stora användarbasen bidrar företaget med en bråkdel av egenutvecklad öppen källkod i jämförelse med Red Hat, Intel, IBM och Novell. Ett faktum som inte ens Canonical själva bestrider och som fått ett stort antal röster inom communityn att reta upp sig på friåkaren. Nu ger Mark Shuttleworth, grundaren av Ubuntu, sitt svar i ett långt blogginlägg där han möter kritiken. I sitt inlägg går Mark Shuttleworth tillbaka i tiden då Linux var mindre utbrett än idag och där problemen kretsade kring ”Hur ska vi kunna marknadsföra Linux?”. Det var problemet som Mark Shuttleworth tänkte att han skulle kunna lösa. Att göra öppen mjukvara tillgängligt för gemene man.

”Om vi kan ta fri mjukvara till tio gånger så många människor så har vi ökat generositeten tio gånger” skriver Mark.

Mark skriver vidare att Ubuntu ingår i ett stort ekosystem. Ett ekosystem som han hävdar är långt större än Linuxkärnan, större än Gnome och KDE, större än Ubuntu och Fedora och Debian.

”Vart och ett av de här projekten spelar en roll, men det är sammanslagningen som kommer att förändra världen” skriver Mark.

Läs mer och hela inlägget finns på Mark Shuttleworths blogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s