Ubuntu Portalen

Fem heta Ubuntu-funktioner – och två inte så heta

Lämna en kommentar

Ubuntus självutnämde dikator Mark Shuttleworth svarar på frågor om distributionens framtid.

Det är under Ubuntu Open Week som Ubuntu-intresserade får möjlighet att via irc sätta Ubuntu-grundaren Mark Shuttleworth i heta stolen och ställa frågor om deras favoritdistribution.

Mark Shuttleworth, som i chatten heter sabdfl (self-appointed benevolent dictator for life) eller ”den självutnämde gode diktatorn på livstid”, svarar under en timme på diverse frågor om Ubuntus framtid.

Mark berättar att fokus i nästa Ubuntuversion, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, kommer ligga på tryckkänsliga skärmar och stöd för mer hårdvara. Arbetsnamnet för det nya gränssnittet heter Unity och kommer innehålla ett bibliotek med gester som används för att zooma, skrolla, flytta och vrida på element. Kodbiblioteket kallas för utouch.

Att implementera stöd för gester är inte helt enkelt eftersom förändringarna måste införlivas i nätverksprotokollet X och protokollet måste utvecklas på ett sådant sätt att gränssnittet fortfarande svarar snabbt på inmatningar.

En del av stödet finns redan i nysläppta Ubuntu 10.10 men kommer förfinas ytterligare i Ubuntu 11.04.

Mark berättar vidare att processorarkitekturen arm nu stöds fullt ut i Ubuntu och att Canonical ingår i arbetsgruppen Linaro, ett forum för arm-utvecklare.

Ett annat projekt som lyfts upp under frågestunden är ”Project Harmony”. Shuttleworth beskriver Project Harmony som en ansträngning att förenkla licensförfarandet i Ubuntu. Mark säger att i dagsläget finns där hundratals ”bidragsöverenskommelser” (contribution agreements) som tar upp frågor om äganderätt, upphovsrätt och patenträtt. Med Project Harmony vill Ubuntu standardisera de här legala dokumenten och förenkla för utvecklarna.

Frågan om Ubuntu 11.04 kommer skeppas med Gnome 3 får Mark Shuttleworth att vackla: ”Vi sköt upp Gnome 3 nu i Maverick och så här efteråt med den kunskap vi har nu är jag väldigt glad att vi gjorde det” säger Mark som fortsätter med att säga att beslutet om Gnome 3 kommer tas under utvecklarkonferensen Ubuntu Developer Summit.

På frågan om vad som hände med det planerade gränssnittet för ”Windicators” har Mark Shuttleworth inget bra svar annat än att projektet finns på att-göra-listan men att andra projekt har prioritet. Tanken bakom Windicators var att skapa ett enhetligt gränssnitt för ikoner i menylisten, inte helt olikt alla de ikoner som lägger sig i nederkant på Microsofts Windows när du har ett program startat.

Ett annat projekt som ligger i träda är nya ikoner. Mark säger att det inte kommer vara klart för Ubuntu 11.04 då det är ett ”stort program” och att de fortfarande inte börjat. Han säger däremet att han skulle vilja ha ikonuppsättningen klar i Ubuntu 12.04 som är en lts-version (long term support)

Hela diskussionen med Mark Shuttleworth hittar du på Ubuntu.com.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s