Ubuntu Portalen

Libreoffice 3

Lämna en kommentar

Openoffice-utmanaren Libreoffice kommer fortsätta använda Oracle-utvecklad kod under förutsättning att licensen är rätt.

Efter tio års utveckling har utvecklarna bakom kontorssviten Openoffice gått skilda vägar.

Oracle som övertog varumärket Openoffice i samband med köpet av Sun Microsystems har gått ut med meddelandet att de kommer fortsätta bidra med resurser till projektet – resurser som nu utbytargruppen Libreoffice kommer dra nytta av.

Vi kommer införliva all kod som är rätt licensierad oavsett var den kommer ifrån, svarar Novell-utvecklaren Michel Meeks på en fråga ställd av skribenten Jake Edge om huruvida Libreoffice kommer följa Oracles utveckling av kontorssviten.

Tidigare kunde vi arbeta utifrån vad Oracle än släppte men i framtiden kommer vi plocka ut och välja de bästa förändringarna och funktionerna oavsett varifrån de kommer, fortsätter Michel Meeks.

Libreoffice som nu finns i beta bygger på Novells version av kontorssviten kallad Go-oo. Michel Meeks berättar att Novell-utvecklade funktioner i Go-oo kommer succesivt införlivas i Libreoffice och att Go-oo kommer gå i graven vad det lider.

Koden bakom Openoffice är licensierad under lgpl3 vilket ska ge Libreoffice ett skydd även mot eventuella patenttvister. Planen är att Libreoffice själva ska använda licensen lgpl3+/mpl vilket inkluderar framtida versioner av lgpl.

Libreoffice laddades under första veckan ned över 80 000 gånger. Mjukvaran hittar ni på Libreoffice.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s