Ubuntu Portalen

Gnome 3

Lämna en kommentar

Ett renare gränssitt som inte ska vara i vägen för användaren är några av nyheterna som kan dyka upp i kommande versioner av Gnome.

Gnome är en av de mest populära fönstermiljöerna på Linux och har funnits sedan 1997.

Efter nära åtta år med Gnome 2.x står projektet inför en större förändring av kodbasen som bjuder på mängder av nyheter. Resultatet kommer bli Gnome 3.0 och förväntas släppa i slutet av första kvartalet 2011.

Under Opensuse Conference 2010 går Vincent Untz, släppansvarig på Gnome, igenom en del av nyheterna i Gnome 3 och det nya gränssnittet Gnome Shell.

Renare och avskalat gränssnitt
Vincent berättar att Gnome shell ska inte vara ivägen, eller rättare sagt plocka bort sådant du inte vill se på skärmen. Färgerna har också anpassats för att inte distrahera. Ikoner i menyfältet är därför mer eller mindre monokroma, allt för att inte distrahera ögat. Färger kommer först aktiveras när operativsystemet vill göra dig uppmärksam, exempelvis om datorn måste startas om för att en mjukvarufix ska användas korrekt.
Notifieringar dyker upp för att försvinna av sig själv efter några sekunder. Är du intresserad av tidigare notiferingar som du kanske missat är det enkelt att plocka fram dem.

Utnyttjar grafikkortet
Därmed inte sagt att Gnome Shell skulle vara trist och färglöst. Projektet använder grafikkortet och accelererad grafik i hög grad vilket ger ett gränssnitt som svarar betydligt snabbare och som är visuellt attraktivt.

Aktivitetsbaserat
Gnome tänker också i termer som vilka aktiviteter du håller på med för närvarande. Aktivitetsfältet får du upp genom att klicka på aktiviteter i skärmens övre vänsterkant

Förbättrade skärmar
De virtuella skärmsytorna har också förbättrats i Gnome Shell. Det är enkelt att lägga till och enkelt att plocka bort skrivbordsytor. Antalet skrivbord är inte längre ristat i sten utan du kan lägga til och plocka bort virtuella skrivbord efter behov genom att klicka på plus- och minusikoner du hittar i aktivitetsvyn.

En stor del av Gnome Shell har skrivits i Javascript. Javascript är idag mycket snabbare och utbrett än för några år sedan tack vare internet. Tack vare Javascript har utvecklaren eller designern möjligthet att via en kommandoradstolk gå in och manipulera element på bildskärmen i realtid. Resultatet är snabbare, mer effektiv utveckling. Vincent visar hur tekniken fungerar genom att öppna upp en terminal och ändrar snabbt färgen på ett textelement i Gnomes överkant. Syntaxen är ren Javascript. Planer finns också på att integrera skrivbordet med tjänster du har på internet. Ett exempel är att du ska kunna hämta bakgrundsbilder till skrivbordet direkt från Flickr.

Nya lanseringsplaner
Gnome 3 skulle egentligen komma redan i april det här året men sköts sedan först upp till september vilket inte heller inträffade. Nu är sista budet att Gnome 3 ska komma i mars, april nästa år. Du kan hittar däremot redan nu Gnome Shell i de flesta stora Linuxdistributioner. Vincent Untz riktar också en känga mot konkurrenterna KDE och säger att Gnome 3.0 kommer inte vara Gnome 3.0. Han säger att det kommer definitivt inte vara som KDE 4.0 och syftar på alla de problem som KDE drogs med i början av det nya spåret. Gnome 3.0 kommer vara bra, Gnome 3.2 kommer vara ännu bättre och Gnome 3.4 kommer vara helt underbart, säger Vincent Untz i slutet av presentationen.

Om gnome 3 ska skeppas i kommande Ubuntu 11.04 återstår att se.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s