Ubuntu Portalen

Molnet hotar öppen källkod

Lämna en kommentar

KDE och Gnome uttrycker oro för molnet som de menar hotar den frihet öppen mjukvara står för.

KDE och Gnome är forna fiender som över de senaste åren börjat arbeta allt tätare. Första riktigt stora gemensamma satsningen kom sommaren 2009 då de båda projektets utvecklarträffar Akademy och Guadec slogs ihop på Gran Canaria. Nästa år är det dags igen i Berlin där träffen tros samla över tusen utvecklare.

Nu går Cornelius Schumacher från KDE och Vincent Untz från Gnome upp på samma scen och håller ett anförande om ett gemensamt hot mot de båda fria skrivbordsmijöerna – molnet.

Cornelius och Vincent menar på att molnet hotar de grundläggande friheter som öppen källkod står för: Att du ska kunna studera källkoden, kunna distribuera den vidare och kunna förändra den.

När en applikation körs i molnet kan du inte göra någotdera menar de båda på och pekar på tjänster som Google, Facebook och Twitter. Populära tjänster men där du inte får tillgång till varken källkod och ibland inte ens din egen data.

”Populära tjänster som inte ger dig tillgång till varken källkod eller ens din egen data.”

Extra bittert blir det när nämda tjänster bygger på öppen källkod och öppna komponenter men utan att vara tvingade lämna ut källkoden – även om de skulle gå in och förändra den.

En ansträngning som gjorts för att täppa till problemet är licensen GNU Affero GPL (agpl). Öppna program gjorda för att fungera i nätet som licensieras under agpl.

Jobbar på en lösning
KDE arbetar nu med projektet Owncloud (eget moln) som är en servermjukvara som sedan kan integreras med tjänster du använder på skrivbordet. Exempel är replikering av filer, bilder och data. Ramverket ska vara generellt och utgöra en bas för nya tjänster.

Owncloud installeras på en egen molnserver du själv har kontroll över, därav namnet. Projektet är däremot lång från färdigt.

– Den integrerar rätt bra med skrivbordet och det är relativt enkelt att bygga tjänster runt den, säger Cornelius Schumacher under presentationen.

Gnomes Vincent Untz menar på att molnet inte nödvändigtvis behöver ersätta skrivbordet vi har idag.

– Vi brukar tänka på skrivbord eller moln, inte skrivbord OCH moln, säger Vincent som fortsätter med att beskriva hur många användare har helt vanliga skrivbordsprogram för att skicka och läsa exempelvis Twittermeddelanden.

– På skrivbordet kan du hämta data från olika leverantörer och jobba med via ett enhetligt gränssnitt. Om du exempelvis har flera epostkonton kan du använda ett lokalt program som jobbar mot alla de här tjänsterna, säger Vincent som menar på att lokalt installerade program gör oss leverantörsoberoende till viss grad.

Behåll din frihet i en molnig värld
Vincent menar också på att internettekniken inte ska ignoreras utan användas. Både KDE och Gnome håller på att gå mot tekniker som Javascript och stilmallar, CSS3, för att skapa lokala program som interagerar med data lagrad i molnet.

Cornelius och Vincent menar båda på att det fria skrivbordet kan användas som en neutral plattform för molnet – oavsett om det är KDE eller Gnome. Skrivbordet kontrollerar din data, du får lokal kontroll och kan interagera med molnet.

Presentationen avslutas med det positiva meddelandet: ”Retain your freedom in a cloudy world”

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s