Ubuntu Portalen

Avslöjas planerna för Libreoffice

Lämna en kommentar

Utbrytargruppen Libreoffice har fått en flygande start. Vi vet vilka deras planer är för framtiden.

Tio år av tomma löften om en öppen community kring officesviten Openoffice fick räcka. En utbrytargrupp från kända företag och organisationer som Novell, Red Hat, Google, Gnome och Canonical börjar leverera sin egen version under det nya namnet Libreoffice. Stiftelsen bakom har fått namnet The Document Foundation.

– Vi drog en linje i sanden. Hit men inte längre, säger Michael Meeks, utvecklare på Novell och medlem i The Document Foundation, när vi träffar honom på Opensuse Conference 2010. Michael menar på att det inte var någon aktion riktad speciellt mot Oracle som gjorde att Libreoffice knoppades av.

De säger att tålamod en en dygd, och tio år är en förbannat lång tid att vara tålmodig, säger Meeks.

Många vill bidra
Kritiken riktad mot Openoffice har handlat om att det varit svårt för utomstående att bidra med kod och idéer till projektet, något som Libreoffice nu vill råda bot på.

Redan de första dagarna började folk bidra med kod till Libreoffice, säger Michael Meeks som uppskattar att antalet externa bidragsgivare vuxit till ungefär 65 stycken så här tre veckor efter starten.

”Varför har ni inte gjort det här tidigare” var många av reaktionerna vi fick, berättar Michael Meeks, som också säger att många gamla utvecklare som tröttnat på Suns och Oracles hantering nu börjar återvända till projektet.

Internt hos utbrytargruppen är det inte lika många. Novell har femton utvecklare som sitter heltid med Libreoffice och Red Hat ska ha två stycken, enligt Meeks.

En stor aktör som ännu inte valt sida är IBM. IBM utvecklar en egen kontorsvit under namnet Symphony där mycket av koden är hämtad från Openoffice.

Michael Meeks skulle gärna se IBM i projektet. IBM, menar Meeks, har många lyckade öppna projekt bakom sig som exempelvis utvecklingsmiljön Eclipse.

Storstädning i gammal kod
Den närmsta tiden kommer kodbasen till gamla Openoffice städas ut på gammal, oanvänd kod och tyska kommentarer kommer översättas till engelska. Openoffice utvecklades ursprungligen av ett tyskt företag, Stardivision, och mycket av den kod som utvecklades för över tio år sedan är den kod som finns kvar idag.

Meeks berättar att nybörjare som håller på att lära sig att programmera kan hjälpa till att rensa upp i koden. En sida hos Libreoffice är dedicerad åt ”enkla hack” eller ”enkla buggar” som lämpar sig mot de som har mindre programmeringsvana.

Uppgifter kan vara att översätta tyska kommmentarer till engelska, eller allmänt städa upp i koden för att göra den mer strukturerad.

Svenskt språkstöd är på väg
Det projekt som ligger närmast i tiden är att fixa alla översättningar. Michael Meeks berättar att Openoffice tidigare haft en stor fil på 170 megabyte per språk, då Openoffice finns på femtiotalet språk betyder det att över åtta gigabyte måste distribueras ut till serverspeglar – per stödd plattform. Plattformar som stöds är Linux 32 och 64-bitar, Windows och Mac OS X.

Nu kommer Libreoffice att slå ihop alla översättningar och baka in dem i en och samma fil. Installationsfilen kommer växa till 320 megabyte men det tycker Michael Meeks är värt eftersom 300 megabyte inte är så mycket för dagens stora hårddiskar.

Arbetet med översättningarna ska vara klart i och med beta 2 som ska komma inom kort. Svenska är ett av språken som kommer ingå.

Osäkerhet kring versionsnummer
Fokus kommer också ligga på att göra Libreoffice snabbare. Gränssnittet är också ett område Michael Meeks vill se över. Allt är beroende av vad som händer hända den närmsta tiden. Meeks räknar med att det inom två, tre veckor kommer ligga uppe en färdkarta som beskriver utvecklingen närmare.

När en skarp version av Libreoffice kan tänkas komma är inte helt klart. Meeks gissar på att den kan komma inom en, två månader. Det är inte heller klart hur de kommer numrera sina versioner, om de kommer följa Oracles versionsnummer av Openoffice för att undvika förvirring eller om Libreoffice kommer börja på egen ny kula.

Openoffice mot Libreoffice
Nu handlar mycket om att få kunder förstå vad Libreoffice innebär. Meeks berättar att han brukar förklara det hela som ett byte av varumärke – att det är samma produkt i botten fast under ett nytt namn.

Framtiden kommer utvisa hur stor marknadsandel Openoffice och Libreoffice kommer få. Oracle blir en tuff motståndare då de gått ut med meddelandet att de kommer fortsätta investera i kontorssviten. Libreoffice har visserligen ett helhjärtat stöd hos Linuxdistributionerna men det är fortfarande Windowsmarknaden som är absolut störst.

Oracle har gjort ett tydligt ställningstagande genom att sparka ut anhängare till Libreoffice i sin styrelse, ”de kan inte sitta på två stolar samtidigt”.

Libreoffice hittar du på Libreoffice.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s