Ubuntu Portalen

Ubuntu får en rejäl översyn

Lämna en kommentar

På torsdag kommer en ny version av operativsystemet Ubuntu som fått ett nytt gränssnitt och levereras med kontorsprogrammet Libreoffice. De stora förändringarna uppskattas inte av alla.

Ubuntu 11.04, som även kallas även Natty Narwhal, och har genomgått en rejäl förändring på flera plan. Operativsystemet har anpassats för flera typer av skärmar vilket innebär att det ska fungera bättre på pekplattor där inmatningen sker med fingerrörelser i stället för tangentbord. Dessutom har nya Ubuntu uppgraderats till den senaste versionen av Linuxkärnan och kan därmed dra nytta av alla de senaste buggfixarna och stöd för ny hårdvara.

Till det yttre är den största skillnaden att operativsystemet försetts med gränssnittet Unity i stället för Gnome som varit standard tidigare.

Idén med Ubuntu är att det ska vara lätt att använda och där tror jag att Unity är rätt väg att gå. Nackdelen är att utvecklarna har jobbat under tidspress och att det möjligtvis kommer att saknas en del funktionalitet samt att det kan finnas en del buggar, säger Håkan Sörensson på Ubuntu Sverige.

Skälet till detta plattformsbyte är att Canonical, företaget som utvecklar Ubuntu, inte fått gehör för hur man anser att den fortsatta utvecklingen ska gå till. Canonical anser att Unity är bättre på att hantera kommande trender kring tredimensionell grafik och liknande.

Därtill har Canonical sedan tidigare positiva erfarenheter av att använda Unity på minibärbara datorer.

Unity är nyskapande och kanske också säkerligen lite svårt för en del att ta till sig om man är fast i det gamla, säger Gunne Steen, vd för GGS-Data i Göteborg.

Han betonar att de som ändå vill fortsätta att använda Gnome har möjligheten att välja ”Classic Desktop” i inloggningsfönstret.
GGS-Data har sedan länge som affärsidé att förinstallera Linux på datorerna och ska nu i veckan börja sälja bärbara datorer med Natty Narwhal.

Bland övriga företag som satsar på Ubuntu Linux märks Redpill Linpro som helt nyligen inlett ett samarbete med Canonical kring support för Ubuntu på företagssidan.

Vi har sedan tidigare arrangerat Ubuntuutbildningar för svenska företag och får nu allt fler förfrågningar om andra professionella tjänster, säger Anders Liling, vd för Redpill Linpro.

Bland de svenska företag som använder Ubuntu på kontorsdatorerna märks Netjobs. Företaget bedriver verksamhet inom onlinerekrytering i flera europeiska länder och har ett 40-tal anställda. Netjobs onlinedirektör Manne von Ahn Öberg säger är man är väldigt nöjda med den utveckling som Ubuntu haft det senaste året och står nu i begrepp att gå över till version 11.04.

Alla våra 40 datorer ska uppgraderas direkt efter att vi testat att det det inte föreligger några hårdvaruproblem, säger Manne von Ahn Öberg.

Fakta

Natty Narwhal

Ubuntu 11.04 har som förval nya gränssnittet Unity som har stöd för pekplattor och 3d. Natty Narwhal ska gå att användare på alla typer av datorer och därmed finns inte längre behov av specialversioner som Ubuntu Netbook Edition. Som kontorsprogram är Libreoffice förstahandsvalet i stället för Openoffice som användes tidigare.

Först med att använda Ubuntu 11.04 i Sverige blir GGS-Data med bärbars Style-Note P150HM som går att få med Intels Core i7-processor och videominne på 2 GB.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s