Ubuntu Portalen

Libreoffice utmanövrerar Openoffice

Lämna en kommentar

En månad efter att Oracle gett upp försöken att ta betalt för Openoffice kommer allt fler tecken på att Libreoffice blir den stora vinnaren. Kontorsprogrammet ingår i Novells företagslicenser.

I mitten på april meddelade Oracle att man ger upp försöken att sälja en kommersiell version av kontorspaket Openoffice. Det skäl som uppgavs var att den fortsatta utvecklingen mår bäst av att hanteras av en organisation som inte är kommersiellt styrd. Troligen handlar det dock främst om svårigheten att få fart på försäljningen samt att en större grupp av Oracles utvecklare förra året beslutade att etablera en ny variant inom ramen för The Document Foundation.

Nu har Document Foundations Libreoffice fått rejäl styrfart och redan hunnit bli standard hos flera av de Linuxdistributioner som lägger med kontorspaket i sina utrullningar. Därtill har Novell genomfört ett byte från Openoffice till Libreoffice vilket innebär att produkten ingår i flera av Novells paketeringar, exempelvis Open Workgroup Suite och Suse Linux Enterprise Desktop.

– Novell är det företag som verkligen satsat på Libreoffice och har flera utvecklare på projektet, säger Novells talesman Carl Lindén.
Novell är traditionellt starka inom den offentliga sektorn och flera av de kommuner som CS haft kontakt med står nu i begrepp om att byta från Openoffice till Libreoffice.

Kurt Grönsund, chef för it-verksamheten i Åstorps kommun bekräftar denna bild.
– Vi kommer att växla till Libreoffice och får då full support via Novell eftersom Libreoffice ingår i våra befintliga avtal med Novell.
Även i Hagfors kommun har man fattat beslut om byte till Libreoffice.

– Vi kan trycka ut detta centralt för våra administrativa användare och det rör sig om cirka 400 arbetsplatser om alla byts ut, berättar kommunens it-chef Johnny Lövgren.

Hagfors kommun har tidigare även använt Microsofts Office men har nu som mål att så många som möjligt ska börja använda Libreoffice.

– Det kan vara någon som vi avvaktar med på grund av att det finns verksamhetssystem som kräver Word eller Excel eller att användarutbildning måste genomföras innan vi byter, säger Johnny Lövgren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s