Ubuntu Portalen

Öppen källkod äger webben

Lämna en kommentar

De tre största systemen för innehållshantering står för 75 procent av webben. Synonymt är att alla är baserade på öppen källkod.

Bygga en hemsida med avancerade funktioner är relativt enkelt om du använder dig av ett standardsystem för innehållshantering.

Sajten builtwith.com har samlat statistik över hur miljontals sajter är byggda och i toppen ligger tre öppna system. WordPress, Drupal och Joomla. Tillsammans står de för cirka 75 procent av webben.

Absolut störst är Wordpress som står för runt hälften av sajterna. WordPress har gått från att bara vara en blogg till ett mer allsidigt verktyg för innehållshantering. WordPress kan numera även uppdateras direkt från webbgränssnittet vilket gör att administratören slipper installera om när det kommer nya versioner.

Joomla och Drupal är de övriga två. Precis som WordPress är de byggda med php och har stöd för teman, insticksmoduler.

Synonymt för de tre är att alla bygger på öppen källkod och kan fritt laddas ned och anpassas.

Andra system som finns med på Builtwiths lista är Dotnetnuke, Vbulletin, Blogger, Website Tonight, Homestead, Expression Engine och Netobjects Fusion.

Öppen källkod dominerar även andra ställen i webbstacken. Webbservern Apache driver 65 procent av världens sajter. Operativsystem som gillas av webbadministratörer är Red Hat och Centos.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s