Ubuntu Portalen

Tätare Windows-integration i Samba 3.6

Lämna en kommentar

Samba är öppen mjukvara och används för att från öppna plattformar som Linux, Solaris och bsd komma åt utdelade resurser i ett Windows-nätverk.

Nu släpps Samba 3.6 som får ännu tätare integration med Windows Server, bland annat i form av fullt stöd för Microsofts filöverföringsprotokoll smb2. Smb2 ger användaren betydligt snabbare filöverföringar. Stödet för smb2 är inget nytt men det är första gången utvecklarna bakom Samba går ut och säger att protokollet är fullt implementerat. Alla funktioner du hittar i Windows ska finns där förutom möjligheten att förändra användarnas diskkvoter via verktyget Windows quota management tools.

Säkerheten i Samba 3.6 har också förbättrats. Gamla autencieringsfunktionen NT Lan Manager, eller ntlm, är avaktiverad från start. Istället används den senare och säkrare versionen ntlm2. Det äldre stödet går däremot att återaktivera via en kommandoparameter om det behövs eller skriva in ”client ntlmv2 auth = no” i konfigurationsfilen smb.conf.

Subsystemet för utskrifter har också gjorts om. Koden har rensats upp och gjorts mer generell. Systemet för utskrifter ska numera ligga närmare Microsofts specifikation, kodduplicering har minimerats och det ska vara enklare att testa koden.

Systemet som talar om vilka Windows-id som är kopplade till vilka *nix-id har också förbättrats. Konfigureringen ska vara enklare och ge administratören mer flexibilitet.

Ytterligare en förbättring är ”Endpoint Mapper” som fungerar som en form av uppslagning av vilka tjänster som finns bakom vilka tcp-portar på servern. Koden är avaktiverad från start men kan aktiveras genom att skriva ”rpc_server:epmapper = daemon” i filen smb.conf.

Samba 3.6 får också stöd för diskkvoter hos monterade nfs-filsystem som vidareexportats som samba-resurser.

Samba 3.6 kan laddas hem från Sambas sajt.

Nu följer väntan på Samba 4.0 som tar över ännu fler av Windows Servers funktioner. Samba 4.0 ska bli en fullständig ersättare till Microsofts katalogtjänst Active Directory. Inget datum är satt för när Samba 4.0 kan komma släppas men det är inte omöjligt att det kan bli redan nästa år.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s