Ubuntu Portalen

Ubuntu vill göra det oftare

Lämna en kommentar

Debian gör det varannat år. Opensuse var nionde månad. Arch Linux gör det nästan varje dag och Ubuntu vill göra det oftare.

Sedan Linuxdistributionen Ubuntu kom är vi vana vid att få en ny version var sjätte månad. En gång på våren och en annan gång på hösten.

Ubuntu-utvecklaren Scott James Remnant tycker att det är alldeles för lång tid mellan gångerna och vill göra livet enklare för utvecklarna genom att släppa en ny Ubuntu varje månad.

Som det är nu tycker James att det blir alldeles för stressigt när utvecklare ibland tvingar fram källkoden bara för att den ska hinna med i en viss version. Missar utvecklaren tåget så dröjer det ett helt halvår.

Enligt James ligger de långa ledtiderna bakom undermåliga implementationer av skrivbordet Unity och mjukvaruinstalleraren Ubuntu Software Center – utvecklarna känner sig helt enkelt tvingade att skeppa koden.

James föreslår att Ubuntu börjar skeppa nya versioner varje månad och skippa kodnamnen. Om så skulle bli fallet får vi Ubuntu 11.12 i december, Ubuntu 12.01 i january och så vidare.

James förslag är inget nytt i öppen källkodskretsar. Google har ett liknande arbetssätt när det gäller att uppdatera webbläsaren Google Chrome. Mozilla har också börjat med snabbare släppcykler för Firefox.

På samma sätt som Firefox skulle Ubuntu-användare kunna välja mellan en alfa-kanal, beta-kanal och en stabil kanal.

Jämförelsevis uppdateras Debian ungeför vartannat år, Opensuse var nionde månad, Fedora var sjätte månad. Arch Linux har en rullande release och uppdateras kontinuerligt. Gentoo Linux uppdateras också kontinuerligt.

Förslaget har rört om i Ubuntus gryta och är nu uppe på diskussionsbordet men en sådan här större förändring tar säkerligen tid att implementera. Skulle Ubuntu gå mer mot en rullande release blir det troligtvis inte förren 2013.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s