Ubuntu Portalen

Mark Shuttleworth döper Ubuntu 12.04

Lämna en kommentar

Ubuntus grundare Mark Shuttleworth avslöjar vad nästa års Ubuntu kommer heta.

Ubuntu fortsätter traditionsenligt att namnge sina distributioner i alfabetisk ordning och även i nästa version är det ett djurtema.

Mark Shuttleworth skriver i sin blogg att hitta rätt namn kändes extra viktigt den här gången eftersom Ubuntu 12.04 som kommer släppas i april nästa är är en så kallad lts-version (long term support) som kommer stödas under fem år framöver, fram till 2017.

Namnförslagen har haglat ned i Mark Shuttleworths brevlåda. Perspicacious Panda, Porangi Packhorse, Predatory Panther, Primeval Possum, Peccable Peccary, Pawky Python, Perfidious Puku och Perky Penguin är namnförslag som Mark Shuttleworth ratat av ena eller andra anledningen.

Till slut föll valet på Precise Pangolin. Pangolinen är ett djur som bland annat lever på afrikas vidder och han äter myror.

Mark Shuttleworth som följt en Pangolin i Afrika vittnar om hans precision:

”Han missade inte en enda myrstack” skriver Mark på sin blogg.

Vad för funktioner vi kan förvänta oss i Precise Pangolin är ännu inte klart. Mark Shuttleworth skriver att molnet är även fortsättningsvis ett viktigt tema på serversidan, både på Intel-arkitekturen men nu även för Arm.

På skrivbordssidan kan vi förvänta oss en än mer polerad version av Ubuntus egenutvecklade skrivbordsmiljö Unity.

Mark skriver att planerna på vad Ubuntu 12.04 definitivt kommer innehålla ska tas fram under nästa utvecklarträff i Orlando. Troligtvis kommer inte Precise Pangolin att erbjuda mycket nytt. Vanligtvis satsar Canonical och Ubuntu på att stabilisera redan existerande mjukvara i en lts-version för att försäkra sig om så få problem som möjligt under de nästkommande fem åren.

Precise Pandolin innebär att det kan vara dags för alla er som fortfarande har 2008 års lts-version, Hardy Heron, installerad att planera en uppgradering. Ni som däremot har Ubuntu 10.04 Lucid Lynx installerad kan vänta ytterligare två år innan det börjar bli aktuellt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s