Ubuntu Portalen

Ubuntu 11.10 är släppt

Lämna en kommentar

Snyggare skrivbord och bättre stöd för arm-processorer finns bland nyheterna när Canonical släpper Ubuntu 11.10.

Ubuntu 11.10 innehåller inga banbrytande nyheter utan snarare en fortsättning på Canonicals linje att leverera bättre och bättre Ubuntu-versioner.

Skrivbordet Unity som introducerades i förra versionen har fått en uppryckning och kravet på 3d-grafik finns där inte längre. Ubuntu blir därmed återigen en distribution du kan installera på äldre datorer utan kraftfull grafik.

Inloggningsskärmen ser annorlunda ut med inmatningsfältet i vänsterkant istället för centrerat.

Ubuntus pilotgränssnitt som dyker upp när du för upp musen i övre vänsterkant eller trycker på Windowstangenten har flera nyheter. Samtidigt som du söker bland redan installerade program får du upp tips på andra program du kan ladda hem och installera.

Mjukvarucentret har också uppdaterats och det ska vara enklare att hitta program som andra röstat på och som är populära. Steget till en app-butik är alltså inte långt borta.

Musikälskare har flera nyheter i Ubuntu 11.10. Mp3-filer du har sparat i Ubuntus molntjänst Ubuntu One kan strömmas till din musikspelare och sökfunktionen för musik är också integrerad med butiken Ubuntu One Music Store där du kan köpa musik.

Ubuntu 11.10 kommer också med ett nytt backupverktyg, Deja Dup, som gör det möjligt att ta säkerhetskopior och lagra lokalt eller i Ubuntus moln. Funktionen ska likna den i Apples ”Time Machine”.

Gillar du inte skrivbordet Unity kan du välja att installera Gnome 3.

På serversidan är molntemat genomgående. Ett nytt ramverk dubbat Juju (kallades för Ensemble under utvecklingen) ska göra det möjligt att konfigurera och hantera applikationer som körs i molnet – alltså helt vanliga program som helst körs på serversidan.

Ubuntu har kastat ut Eucalyptus och bygger istället sin molnplattform på Openstack. Eucalyptus finns däremot fortfarande kvar i mjukvaruarkivet för de som hellre väljer den lösningen.

Canonical skriver i sitt pressmeddelande att Ubuntu 11.10 Server blir första version av Ubuntu Server som är lämplig att köra på processorarkitekturen Arm. Arm är en strömsnål processorarkitektur som hitills främst använts i mobiltelefoner men som tack vare den tekniska utvecklingen gjort att allt fler sneglar på att implementera processorn i serverparken.

Ladda ner Ubuntu 11.10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s