Ubuntu Portalen

Libreoffice direkt i webbläsaren

Lämna en kommentar

Utvecklaren Michael Meeks visar att det är möjligt att köra öppna kontorssviten Libreoffice direkt i webbläsaren.

En kontorssvit direkt i din webbläsare är ingen nyhet. Både Microsoft och Google har versioner av Office och Google Docs som går att använda så länge du har en webbläsare installerad.

Nu är öppna officevarianten Libreoffice på väg att ta upp kampen. Under utvecklarkonferensen 2011 Libreoffice Conference visar Novell-utvecklaren Michael Meeks en prototyp där Libreoffice körs inifrån webbläsaren.

Tekniken som gör det hela möjligt är ett ramverk som kallas för Broadway. Broadway gör om anrop till gtk+ 3.2 och förvandlar dem till html5. Nya webbstandarder som canvas och websockets är exempel på tekniker i html5 som används för att göra det möjligt.

Michael Meeks har publicert en video på Gnomes hemsida som visar hur han kör Libreoffice direkt i webbläsaren.

Ingen information finns om när Libreoffice i webbläsaren kan tänkas vara klart. Skulle det visa sig att tekniken fungerar klanderfritt är det positivt för systemadministratörer som
då kan installera Libreoffice på ett enda ställe, på servern, och göra programmet tillgängligt för användare i behov av ett kontorsprogram.

Utvecklare håller även på att skapa en version av Libreoffice för Android och Ios. Tanken är att det ska gå att köra skrivbordsprogrammet på de allt mer populära surfplattorna från exempelvis Samsung och Apple.

Projektet Libreoffice har precis fyllt ett år. Det var ungefär vid den här tiden förra året som Libreoffice bröt sig loss från Oracles Openoffrice och ett 50-tal utvecklare startade upp på egen kula. Sedan dess har de två projekten allt mer glidit isär. Skillnaderna har idag blivit så pass fundamentala att en återförening ses som allt mindre trolig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s