Ubuntu Portalen

Ubuntu kastar ut Nosql-databasen Couchdb

Lämna en kommentar

Nosql-databasen Couchdb lever inte upp till Ubuntus förväntningar. Teknikbytet kunde inte ha kommit vid en värre tidpunkt.

När du behöver lagra riktigt stora datamängder räcker oftast inte vanliga relationsdatabaser till utan du får ta till en teknik som bäst benämns Nosql.

Ubuntu har sedan starten av sin molntjänst Ubuntu One använt Nosql-databasen Couchdb men nu tre år senare kastar de in handduken. Couchdb håller inte måttet.

Ubuntu-utvecklaren John Rowland Lenton skriver i ett epost-inlägg på Ubuntus epostlista att de helt lägger Couchdb på hyllan.

”Under de senaste tre åren har vi jobbat med företaget bakom Couchdb för att göra databasen skalbar på det sätt vi behöver i vår servermiljö” skriver John.

”Vår situation är ganska unik, och vi kunde inte lösa en del frågor som kom upp. Vi kunde inte få Couchdb att skala upp till de miljoner användare och databaser vi har vi våra datacenter, och vi kunde inte heller få den att skala ner till en lämplig storlek på mindre klientdatorer” fortsätter han.

Vad som kommer ersätta Couchdb är ännu oklart. Ubuntu har dragit igång projektet ”U1DB” som än så länge bara är ett abstrakt datalager. Vilken underliggande databas som kommer att väljas vet man alltså ännu inte.

Teknikbytet kommer olämpligt då nästa version av Ubuntu som ska bli en långtidsversion plötsligt står utan en viktig del i infrastrukturen. Utvecklarna har alltså bara några månader på sig att skapa en teknik som sedan ska stödas under de nästkommande fem åren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s