Ubuntu Portalen

Så används Ubuntu server

Lämna en kommentar

Tusentals systemadministratörer över hela världen har deltagit i Canonicals undersökning. Så använder de Ubuntu Server.

Med jämna mellanrum utför Canonical, företaget bakom Ubuntu, en undersökning bland deras användarbas för att se hur de använder Ubuntu och nu släpps rapporten fri.

Föga förvånande är webbserver största användningsområdet för Ubuntu server följt av databasserver. På tredje plats kommer filserver. Över 60 procent av de tillfrågade använder Ubuntu server för de tre sysslorna.

Andra populära användningsområden är backup, epost, virtualisering, brandvägg och dns. Få använder Ubuntu Server för mer affärsnära funktioner som erp, crm och vetenskapliga områden.

Rapporten visar också att systemadministratörerna sedan 2009 har gått från långtidsversionen av Ubuntu 8.04 till långtidsversionen Ubuntu 10.04. Över hälften av de tillfrågade använde Ubuntu 10.04.

Vanliga skrivbordsdatorer var vanligaste hårdvaran där Ubuntu server installeras, följt av servrar från Dell. Därefter kommer egenhändigt byggda servrar, servrar från HP, Intel och IBM.

De tillfrågade är också nöjda med den support de får av communityn via kanaler som askubuntu.com, epostlistor, irc, launchpad.net och Ubuntus egna dokumentation.

På virtualiseringssidan är Vmware främsta valet som virtualiseringsmotor men på en markerad andraplats hittar vi nu kvm. Kvm är också den virtualiseringsmotor som driver Red Hats lösning Red Hat Enterprise Virtualization.

Molnet spås också få större utrymme framöver i serverrummen. Hela 31 procent av de tillfrågade tror på en kraftig expansion framöver. 27 procent av de tillfrågade tycker att Ubuntu är en bra plattform för molnbaserad datahantering medan 70 procent valde att inte svara på frågan. Endast tre procent var negativa.

Läs mer Här. OBS! Du behöver en pdf läsare OBS!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s