Ubuntu Portalen

Nyheterna i Apache 2.4

Lämna en kommentar

Apache Httpd är sedan år tillbaka ohotad etta i världstoppen bland webbservrar och nu har projektet släppt version 2.4.

Bland nyheterna finns laddbara mpm-moduler (Multi Processing Modules). Därmed blir det enklare att skräddarsy Apache Httpd för olika behov.

Konfigurationen har setts över och kan nu trimmas in mer noggrant än tidigare. Loggning kan ske på modulnivå och konfigurationsfilen kan utökas med if, elseif och else-sektioner baserat på hur användarnas http-förfrågan är formulerad.

För att möta behovet av dagens realtidsuppdateringar och snabbare dataströmmar är det också möjligt att sätta variabeln KeepAliveTimeout med millisekunds noggranhet.

En rad nya moduler har hittat in i Apache Httpd 2.4. Mod_proxy_fcgi och mod_proxy_scgi ska snabba upp hanteringen av dynamiska skript, mod_heartmonitor ska underlätta lastbalansering.

Modulen mod_sed gör det möjligt att redigera dataströmmar med hjälp av den syntax du hittar i kommandot sed.

Med modulen mod_auth_form blir det äntligen möjligt att autensiera sig i httpd via formulär istället för den fula pop-up-rutan.

Det finns också experimentiellt stöd för skriptspråket Lua tack vare modulen mod_lua. Lua används ofta i inbäddade system och i spel.

En annan intressant modul är mod_ratelimit som ska göra det möjligt att sätta bandbreddsbegränsningar för dina klienter.

Trots nya funktioner ska Apache Httpd 2.4 vara mindre minneskrävande än tidigare.

Apache Httpd 2.4 finns att ladda ned via Apaches sajt. Med tiden kommer den att plockas upp av både Linux- och bsd-distributioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s