Ubuntu Portalen

Ubuntu får nytt utseende – igen

Lämna en kommentar

På torsdag släpps Ubuntu 12.04 lts som fått arbetsnamnet Precise Pangolin. Redan nu avslöjar Mark Shuttleworth, grundare av Ubuntu, vad nästa version kommer heta och vad vi kan förvänta oss.

Efter P kommer Q och Ubuntu 12.10 får namnet Quantal Quetzal efter den färgglada fågeln.

En färgglad fågel ska beskriva inriktningen för Ubuntu. Mark Shuttleworth skriver att han tänker i form av ”kvadrupler” och att det nu är fyra släpp kvar till nästa långtidsversion. Tiden är alltså mogen för att ta ett nytt djärvt avstamp och modernisera gränssnittet ytterligare.

Ikonerna i Ubuntu kommer göras om tillsammans med Readings universitet. Programmen ska göras snyggare och gränssnittet putsas till.

Tesselering kommer vävas in i gränssnittet, skriver Mark. Tesselering är en form av repetitiva mönster. Det ser alltså ut som att Ubuntu kommer lämna de solida färgskalorna bakom sig.

De senaste åren har Ubuntus gränssnitt genomgått en nästan konstant förändringsprocess. I Ubuntu 10.04 gick Ubuntu från en trist, mycket kritiserad brun skala till orange och lila. I Ubuntu 11.04 tog de klivet från Gnome till egenutvecklade, också kritiserade, gränssnittet Unity.

Ubuntu 12.04 ska komma på torsdag. Nästa version Ubuntu 12.10 planeras släppas i oktober det här året.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s