Ubuntu Portalen

Libreoffice 4.0 säger hejdå till Openoffice

Lämna en kommentar

Över två år har gått sedan Libreoffice bröts loss från Openoffice. Det är långtifrån första gången som en variant på Openoffice har startats, men Libreoffice har visat sig vara den mest livskraftiga.

Nu håller utvecklarna bakom Libreoffice på att ladda upp för version 4 som ska släppas nästa månad.

Libreoffice 4 innebär att projektet tar flera steg bort från Openoffice i form av förändringar i de underliggande utvecklargränssnitten, det meddelar Libreofficegrundaren Charles Schulz i ett blogginlägg.

Api-förändringarna kommer göra det lättare för utvecklare att skapa tillägg till Libreoffice men kommer också innebära att skillnaderna mellan Libreoffice och Openoffice blir markant större.

”På en mer abstrakt nivå innebär de här förändringarna att vi nu tar en radikalt annan väg än kodbasen i Openoffice.org, och att det inte längre går att anta att Libreoffice och Openoffice fungerar likadant” skriver Charles Schultz i bloggen standardsandfreedom.

Förutom större api-förändringar kommer Libreoffice 4 att skeppas med en helt ny grafikstack. Utseendet ska bli renare, du kommer se nya gränssnittsmoduler.

”Vi bryter med arvet från version 3.3 och gör det möjligt att skapa nya tilläggsmoduler, gränssnittsmoduler och tjänster”, skriver Charles.

Planen är att Libreoffice 4 kommer släppas skarpt under nästa månad.

Källa: IDG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s